Hoelang duurt waterpokken

Hoelang duurt waterpokken?
De virusinfectie die de waterpokken veroorzaakt, blijft vrij lang in het lichaam zitten. Het duurt namelijk even voor je lichaam voldoende antistoffen heeft aangemaakt om het virus te verslaan en ervoor te zorgen dat de waterpokken verdwijnen. Op deze pagina lees je hoe lang je last hebt van de symptomen van de waterpokken, zodat je weet wanneer jouw kind eindelijk af is van de vervelende bultjes en vlekjes op het lichaam en zich weer beter voelt.

Waterpokken duur
De duur van waterpokken is normaliter één tot twee weken. Gedurende deze tijd is het kind wat hangerig, maar is het kind niet de hele tijd ziek. Vaak heeft het kind de eerste dagen last van koorts, griep en verkoudheid, maar verminderen deze symptomen na één of enkele dagen en heeft het kind hierna alleen nog last van de jeukende blaasjes en vlekjes op het lichaam. Omdat het virus alleen besmettelijk is voordat de blaasjes en vlekjes op het lichaam verschijnen, kan het kind gewoon naar school als de klachten van de waterpokken verminderd zijn. Je kind hoeft dus niet één tot twee weken thuis te blijven als je kind waterpokken heeft.

Als de ziekte eenmaal verdwenen is en het kind geen last meer heeft van de klachten van waterpokken, kunnen er nog wel enkele verdwaalde pokken op het lichaam blijven zitten. Deze vlekjes zullen langzaam verdwijnen, net als de andere pokken, maar dit kan iets langer duren. Omdat de vlekjes nog wel jeuken en ook kunnen infecteren door te krabben, is het belangrijk dat je kind ook nu niet aan de vlekjes krabt. Al zijn het maar een paar verdwaalde vlekjes.

Immuun voor waterpokken
De meeste kinderen die waterpokken hebben gehad, zijn immuun voor dit virus voor de rest van hun leven. Het komt namelijk bijna nooit voor dat iemand voor de tweede keer waterpokken krijgt, tenzij je kind slechts een hele milde variant van het virus heeft gehad en je kind hierdoor niet voldoende antistoffen heeft opgebouwd voor het virus. Dit komt echter niet vaak voor, omdat de meeste kinderen voldoende antistoffen aanmaken in het lichaam om zich in de toekomst te beschermen tegen het virus dat waterpokken veroorzaakt.

Wel blijft het virus dat de waterpokken veroorzaakt in het lichaam zitten, waar het bij een verminderde weerstand weer op kan spelen. Zo kun je jaren later nog last krijgen van het virus, maar dan in de vorm van plaatselijke huiduitslag zoals gordelroos.