Waterpokken en vliegen

Waterpokken en vliegen
Waterpokken zijn erg besmettelijk. Het is dan ook logisch om je kind enkele dagen thuis te houden als je kind waterpokken heeft, om besmetting van andere kinderen te voorkomen. Maar wat moet je doen als je een vakantie op de planning hebt staan en je kind net voor vertrek waterpokken krijgt? Meer informatie over waterpokken en vliegen, lees je op deze pagina.

Vliegen op Schiphol met waterpokken
Op de website van Schiphol vermeldt men het volgende over kinderen met waterpokken die willen vliegen: ’als een kind besmet is met een besmettelijke kinderziekte, zoals de bof, kinkhoest, mazelen of waterpokken, dan mag het kind niet vliegen zonder medische verklaring waarin staat aangegeven dat het veilig is om te vliegen.’ In de medische verklaring moet worden aangegeven dat het veilig is voor het kind en de andere passagiers in het vliegtuig om het kind met waterpokken te laten vliegen. Krijgt je kind waterpokken voor je op vakantie gaat vanuit Nederland en krijg je geen medische verklaring? Dan wordt het annuleren of uitstellen van de reis gedekt door je annuleringsverzekering. Krijgt je kind waterpokken op vakantie, dan kun je niet terugreizen naar Nederland zonder medische verklaring en moet je dus langer op je vakantieadres blijven. In dit geval worden de kosten voor het langere verblijf en de wijzigingen in de vlucht wel vergoed door je reisverzekering.

Vliegen met Transavia met waterpokken
Ook op de website van Transavia wordt er gesproken over kinderen met waterpokken. Hier wordt namelijk het volgende over vermeldt: ’Transavia.com accepteert alleen kinderen geïnfecteerd met bof, kinkhoest, mazelen, rode hond, roodvonk, de vijfde ziekte of waterpokken als een medische verklaring in het Nederlands en Engels kan worden overlegd, ondertekend door een onafhankelijke (dus niet eigen) arts. De verklaring mag maximaal 7 dagen voor vertrek van de heenreis uitgegeven zijn. Deze medische verklaring geeft aan dat de ziekte niet (meer) besmettelijk is en dat het veilig is om te gaan vliegen.’ Ook om te vliegen met Transavia, heb je dus een medische verklaring nodig voor je kind met waterpokken. Deze mag in het Nederlands of Engels zijn, maar moet in ieder geval ondertekend worden door een onafhankelijke arts. Dit mag dus niet je eigen arts zijn. Ook moet de verklaring maximaal zeven dagen voor vertrek zijn uitgegeven en duidelijk aangeven dat de ziekte niet meer besmettelijk is en het dus veilig is voor het kind en andere passagiers om te vliegen.