Waterpokken besmettelijk

Waterpokken besmettelijk?
Waterpokken zijn erg besmettelijk. Als een kind waterpokken heeft, hanteren de meeste scholen dan ook de regel dat kinderen met zichtbare waterpokken niet welkom zijn om verdere verspreiding te voorkomen. Dit is echter onzin, want de besmetting van de waterpokken vindt al in een veel eerder stadium plaats. Op deze pagina lees je alles over de besmettelijkheid van waterpokken. Zo lees je vanaf welk moment de waterpokken besmettelijk zijn en vanaf wanneer waterpokken niet meer besmettelijk zijn. Hier kun je vervolgens rekening mee houden, bijvoorbeeld als jouw kind waterpokken heeft.

Waterpokken vanaf wanneer besmettelijk

Velen denken dat waterpokken besmettelijk zijn vanaf het moment dat er blaasjes ontstaan. Dit is dan ook de reden dat de meeste scholen kinderen met zichtbare blaasjes van waterpokken vragen om een paar dagen thuis te blijven. Dit klinkt logisch, maar eigenlijk is het onzin. Dit komt omdat kinderen met waterpokken andere kinderen al kunnen besmetten vanaf enkele dagen voordat de blaasjes echt zichtbaar worden. Kinderen met waterpokken hebben andere kinderen dus al besmet voordat de blaasjes daadwerkelijk zichtbaar zijn, namelijk vijf dagen voor het verschijnen van de eerste uitslag. Je kan dus niet eens zien of iemand waterpokken heeft, terwijl deze persoon al wel besmettelijk kan zijn. Uiteraard zijn ook de zichtbare blaasjes besmettelijk, maar de besmettelijkheid van het virus begint al ver voor het ontstaan van de blaasjes.
waterpokken besmettelijk

Waterpokken tot wanneer besmettelijk

Waterpokken zijn besmettelijk totdat alle blaasjes uitgedroogd zijn en korstjes hebben gekregen. Het is afhankelijk per persoon wanneer dit het geval is. Sommige mensen met waterpokken hebben na een week al geen blaasjes meer, maar bij de meeste mensen duurt het tien dagen voor de blaasjes vervangen zijn door korstjes. In sommige, extreme gevallen, duurt dit zelfs nog langer. Maar of het nu zeven dagen of tien dagen duurt: als de blaasjes op de huid zijn vervangen door korstjes, kun je jouw kind weer veilig naar school sturen. Heeft je kind nog wel rode blaasjes met een doorzichtige vloeistof, dan zijn de waterpokken nog besmettelijk en is het niet verstandig om je kind naar school te sturen. Overigens is niet iedereen vatbaar voor het virus dat de waterpokken veroorzaakt. Zo hebben de meeste mensen vanaf hun vijftiende voldoende antistoffen tegen het virus aangemaakt, terwijl pasgeboren baby’s vaak nog antistoffen in hun bloed hebben van de moeder, mits de moeder vroeger waterpokken heeft gehad. Daarnaast zijn de meeste mensen die al eens waterpokken hebben gehad niet meer vatbaar voor het virus.