Waterpokken school

Waterpokken op school?
De virusinfectie die de waterpokken veroorzaakt, is erg besmettelijk. Velen denken echter onterecht dat waterpokken pas besmettelijk zijn als er blaasjes op de huid zijn gevormd en de ziekte duidelijk zichtbaar is op de huid. Wat veel mensen niet weten, is dat waterpokken al besmettelijk zijn voor de blaasjes zichtbaar op de huid verschijnen. Zo is de virusinfectie van de waterpokken al besmettelijk op één dag voor de blaasjes op de huid verschijnen en kan het virus zich op dit moment al verspreiden via de mond door te hoesten, niezen en zelfs praten. Niet de blaasjes en vlekjes zelf, maar de virusinfectie in het lichaam is dus de grootste bron van besmetting en verspreiding.

Op dit moment weet je nog niet dat je kind te maken heeft met waterpokken, dus is de kans groot dat je kind meerdere andere kinderen heeft besmet met waterpokken, bijvoorbeeld op school, in de peuterspeelzaal of op het kinderdagverblijf. Hier is echter niets aan te doen, want je weet simpelweg niet wanneer je kind waterpokken krijgt en als je kind zichtbare blaasjes heeft gekregen, is het al te laat en heeft je kind waarschijnlijk al andere kinderen besmet.

Waterpokken besmettelijk

Omdat de ziekte al verspreid is voor je wist dat je kind waterpokken had, heeft het geen zin om je kind met waterpokken thuis te houden om de verspreiding van waterpokken te voorkomen. Op dit moment is het virus namelijk hoogstwaarschijnlijk al verspreid. Kinderen met waterpokken kunnen dus gewoon naar school. Dit gebeurt echter niet vaak, omdat de meeste kinderen met waterpokken last hebben van koorts, griep en verkoudheid. Daar komt nog bij dat de jeukende blaasjes en vlekjes op de huid ook erg vervelend kunnen zijn. Door deze symptomen blijven de meeste kinderen met waterpokken dan ook enkele dagen thuis van school. Heeft jouw kind minder last van deze symptomen en voelt je kind zich goed genoeg om naar school te gaan? Dan mag jouw kind gewoon naar school toe en hoef je je geen zorgen te maken over de verspreiding van het virus.

Wel is het aan te raden om altijd de leerkracht te informeren over de situatie van jouw kind. Op deze manier kan de leerkracht van het kind hier rekening mee houden en je kind eventueel wat meer in de gaten houden gedurende de dag. Mochten de symptomen dan toch erger worden, dan ben je er snel bij en kun je jouw kind alsnog ophalen van school.