Waterpokken in bad

Met waterpokken in bad?
Waterpokken zijn erg besmettelijk. Voornamelijk de zichtbare blaasjes en vlekjes die op de huid verschijnen door deze virusinfectie, kunnen de ziekte gemakkelijk overdragen. Dit wil echter niet zeggen dat je kind geen bad mag nemen als hij of zij waterpokken heeft. Het nemen van een bad is zelfs verstandig, omdat de huid dan beter kan herstellen van waterpokken. Zeker als je kind veel aan de blaasjes gekrabt heeft, is het aan te raden om de huid zachtjes te wassen met lauw water. Als je dit doet, voorkom je namelijk dat de vloeistoffen in de open blaasjes lopen infecties veroorzaken.

Wel dien je er rekening mee te houden dat de huid erg gevoelig is door de waterpokken. Zo is het niet verstandig om je kind in een heel heet bad te stoppen, omdat dit de huid nog meer irriteert. Daarnaast is het uiteraard ook niet verstandig om je kind schoon te schrobben in bad, omdat de blaasjes op de huid dan juist open gaat. Wel kun je het lauwwarme bad nog gezonder maken voor de huid door havermoutvlokken in het bad te doen. Havermout verzacht namelijk de huid, vermindert de jeuk en zorgt ervoor dat de blaasjes sneller uitdrogen, zodat de waterpokken sneller verdwijnen. Je kan havermoutvlokken in het badje doen door deze in een washandje te doen, het washandje dicht te binden en het washandje vervolgens in het bad te hangen als een theezakje.

Waterpokken zwembad

Waterpokken zijn erg besmettelijk. Daarom is het niet verstandig om je kind te laten zwemmen in een zwembad, waar vele andere kinderen zwemmen en de waterpokken van jouw kind een nieuwe haard van besmetting kunnen vormen. Je wil natuurlijk voorkomen dat er nog meer kinderen besmet worden met dit vervelende virus, maar door je kind in een zwembad met andere kinderen te laten zwemmen zal het virus zich alleen nog maar verder verspreiden. Dit komt niet per se door verspreiding via het zwemwater, maar wel omdat kinderen in een zwembad veel contact met elkaar hebben en elkaar dus gemakkelijk kunnen aansteken met het virus. Daar komt nog bij dat het zwemwater de jeuk kan verergeren en ervoor kan zorgen dat de korstjes gaan weken, waardoor het langer duurt voor je kind genezen is van waterpokken.

Heeft je kind geen blaasjes meer, maar zijn de blaasjes vervangen door harde korstjes die steeds verder vervagen? Dan is je kind niet meer besmettelijk en is het veilig om je kind te laten zwemmen in een zwembad met andere kinderen.