Waterpokken reizen

Waterpokken en reizen
Als je waterpokken hebt en je van plan bent om op reis te gaan met het vliegtuig, zijn er enkele regels waar je rekening mee moet houden. Omdat de virusinfectie waterpokken erg besmettelijk is, mag je namelijk niet zomaar het vliegtuig in stappen. Op deze pagina lees je welke regels er zijn met betrekking tot het reizen met waterpokken.

Reizen met het vliegtuig met waterpokken
Als je met het vliegtuig wil reizen met waterpokken, heb je hier een doktersverklaring voor nodig. In deze verklaring moet te lezen zijn dat de waterpokken niet langer besmettelijk zijn en dat je als passagier met waterpokken geen gevaar vormt voor andere passagiers, voornamelijk op het gebied van besmetting. De doktersverklaring die je nodig hebt om te kunnen vliegen, moet opgesteld worden door een onafhankelijke dokter. Dit betekent dat je eigen dokter de doktersverklaring niet op mag stellen en je dus op zoek moet naar een andere dokter om een doktersverklaring te krijgen. Verder zijn er per vliegmaatschappij enkele aanvullende regels voor de doktersverklaring. Bij Transavia moet de doktersverklaring bijvoorbeeld maximaal zeven dagen voor het vertrek van de heenreis opgesteld zijn. Bij andere vliegmaatschappijen is dit juist weer anders. Controleer daarom altijd op de website van vliegmaatschappijen wat de exacte regels zijn met betrekking tot het vliegen met waterpokken, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Reizen met andere vervoersmiddelen
Als je met andere vervoersmiddelen reist, zoals de bus, de trein of de auto, dan zijn er geen expliciete regels opgesteld met betrekking tot het reizen met waterpokken. Wel dien je er rekening mee te houden dat deze virusinfectie erg besmettelijk is en dat het dus in sommige gevallen niet verstandig is om op reis te gaan. Staat er bijvoorbeeld een busreis op de planning en ga je uren in een bus zitten met tientallen mensen, dan is het belangrijk om je af te vragen of dit wel verstandig is voor iemand met waterpokken. Niet alleen omdat waterpokken erg besmettelijk zijn, maar ook omdat je bij deze virusinfectie vaak koorts hebt, grieperig bent en verkouden bent. Het is dus maar de vraag of reizen een goed idee is. Echter, wat betreft het reizen met andere vervoersmiddelen zijn er geen regels opgesteld voor mensen met waterpokken. Op het gebied van dit soort reizen kun je dan ook van je eigen oordeel uit gaan, in tegenstelling tot het reizen met een vliegtuig.