Waterpokken gordelroos

Waterpokken en gordelroos
Gordelroos is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door een virusinfectie. De huiduitslag bestaat uit kleine blaasjes, die meestal in een groepje liggen of in een langwerpig gebied verspreid zijn. Dit langwerpige gebied wordt ook wel een gordel genoemd: vandaar de naam gordelroos. De blaasjes die door gordelroos op het lichaam verschijnen, veroorzaken jeuk of pijn. In een later stadium van gordelroos veranderen de blaasjes in een met helder vocht in blaasjes met troebel vocht (etter), die erg jeuken en bovendien erg pijnlijk zijn. In een nog later stadium van het virus verandert dit blaasje weer in een wondje, waar een korstje op komt. Dit korstje kan veranderen in een litteken, als je te veel krabt aan het wondje. Mensen die te maken krijgen met gordelroos, hebben vaan last van een hevige, stekende of brandende pijn, koorts en een algemeen gevoel van ziek zijn.

Gordelroos virus

Gordelroos wordt veroorzaakt door het zogeheten varicella zoster virus. Het varicella zoster virus is niet alleen verantwoordelijk voor het veroorzaken van gordelroos, maar veroorzaakt ook de kinderziekte waterpokken. Als je als kind waterpokken hebt gehad, blijft dit virus altijd aanwezig in het lichaam achter in de zenuwbanen naast de wervelkolom of in de zenuwen van het gelaat. Heb je in een later stadium van je leven een verminderde weerstand, dan kan het virus weer opspelen in de vorm van gordelroos. Deze verminderde weerstand kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden omdat je ouder bent geworden of omdat je geneesmiddelen gebruikt die je afweersysteem verzwakken.

Door het verzwakte afweersysteem, kan het virus zich weer vermenigvuldigen en kan het virus de zenuwbanen in de huid bereiken. Zo ontstaat er een uitslag op het gebied dat door de betreffende zenuw verzorgd wordt.

Gordelroos genezen
Net als bij waterpokken, moet ook gordelroos vanzelf genezen. De genezing van gordelroos duurt meestal enkele weken, maar kan bij een verminderde weerstand ook langer duren. Als gordelroos eenmaal genezen is en je van deze vervelende huiduitslag af bent, is de kans klein dat je dit virus nog een keer krijgt. Dit komt omdat je lichaam dan voldoende antistoffen heeft aangemaakt in het virus in de toekomst te bestrijden. Heb je chronisch een verminderde weerstand, dan loop je wel het risico om opnieuw gordelroos op te lopen. In dit geval is het aan te raden om een onderzoek te starten naar de oorzaak van je verminderde weerstand, om deze te verbeteren en te voorkomen dat je nog vaker te maken krijgt met gordelroos.