Waterpokken uitslag

Waterpokken uitslag
Waterpokken worden veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is een zeer besmettelijk virus, waar niet alleen kinderen mee te maken kunnen krijgen, maar ook volwassenen op latere leeftijd. Als je waterpokken hebt, merk je dit eerst aan koorts van maximaal 40 graden, keelpijn, hoesten, een snotneus, een gevoel van vermoeidheid en niezen. Kortom: je voelt je eerst een dag wat grieperig, je hebt last van koorts en je bent wat verkouden. Op dit moment weet je misschien nog niet dat je te maken hebt met de waterpokken, totdat de kenmerkende uitslag van de waterpokken verschijnt op de huid. Meer over deze uitslag, lees je op deze pagina.

Rode vlekjes bij waterpokken

De klassieke huiduitslag van de waterpokken bestaat uit platte rode vlekjes, die later veranderen in blaasjes met een doorzichtige vloeistof. De rode vlekjes en blaasjes komen vaak eerst voor op de romp, om zich later te verspreiden over de armen en benen. Daarna verspreiden de vlekjes en blaasjes zich over het gehele lichaam, waarbij zelfs de mond, de hoofdhuid en de oogleden niet bespaard blijven. Het vervelende van de vlekjes en blaasjes van de waterpokken, is dat deze ontzettend kunnen jeuken. Zo kan iemand met waterpokken hele nachten wakker liggen van de jeuk. Het is echter belangrijk dat je zo min mogelijk aan de blaasjes of vlekjes krabt, omdat er anders infecties, ontstekingen en littekens kunnen ontstaan. De aanhoudende jeuk en het feit dat je niet mag krabben, is dan ook erg vervelend aan de waterpokken.

Waterpokken met korstjes

Als je enkele dagen hebt rondgelopen met de rode vlekjes en blaasjes, drogen de blaasjes met de doorzichtige vloeistof langzaam uit. Op deze manier ontstaat er een korstje, die weer enkele dagen blijft zitten. Het verdwijnen van de vlekjes en korstjes kan enkele dagen duren, maar het kan ook tien dagen duren voor je van de vlekjes en blaasjes af bent en er langzaam korstjes op de huid gaan vormen. De korstjes jeuken niet meer en zijn ook niet meer besmettelijk. Als er korstjes op het lichaam gevormd worden en de blaasjes wegtrekken, kom je dan ook langzaam van de vervelende virusinfectie af. Wel kunnen de korstjes nog enkele weken blijven zitten, waardoor je de uitslag nog lang kan zien op de huid. Daarnaast kunnen er littekens zijn ontstaan door het krabben aan de waterpokken. Deze blijven nog langer zitten, maar zullen na verloop van tijd ook langzaam vervagen en verdwijnen. Dit proces kun je versnellen door littekenzalf te gebruiken. Het aanbrengen van littekenzalf kan wel pas als de blaasjes helemaal zijn verdwenen.