Waterpokken NHG

Waterpokken NHG
Waterpokken is een kinderziekte, die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. De virusinfectie die waterpokken veroorzaakt is geen zeldzaam virus: wel 90 procent van de volwassenen heeft als kind te maken gehad met de waterpokken die door het virus worden veroorzaakt. De meeste kinderen die waterpokken krijgen, zijn tussen de één en acht jaar oud. Ook als je jonger bent dan één jaar of als je ouder bent dan acht jaar is het mogelijk om waterpokken te krijgen, maar dit komt duidelijk minder vaak voor. Vanaf je vijftiende jaar maakt je lichaam uit zichzelf antistoffen aan voor het virus, dus als je tot die tijd nog geen waterpokken hebt gehad is de kans klein dat je hier nog last van zal krijgen in de toekomst.

Er is erg veel informatie te vinden over waterpokken. Deze informatie kun je bijvoorbeeld vinden in medische boeken, flyers bij de apotheek of dokter of het internet. En omdat er jaarlijks erg veel kinderen zijn die waterpokken krijgen, is het ook gewenst dat er veel informatie beschikbaar is over dit virus. Helaas is niet alle informatie even betrouwbaar. Er zijn namelijk ook enkele websites te vinden waar foutieve informatie ops staat over waterpokken, die de klachten en symptomen van waterpokken niet verminderen, maar juist verslechteren. Betrouwbare websites die je kan raadplegen over waterpokken, zijn bijvoorbeeld websites van het RIVM, de GGD en huisartsenpraktijken of -posten. Ook kun je de informatie van de NHG-standaard raadplegen.
NHG

Wat is de NHG-standaard?

De NHG-standaard is een wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen. Deze zijn opgesteld om het medische beleid en de dagelijkse praktijk van de huisarts te ondersteunen. Als je naar de huisarts gaat voor een bepaalde kwaal, hanteert de huisarts de algemene NHG-standaard om de klacht te beoordelen en hier informatie over te geven. Zo zijn er vele NHG-standaarden, voor verschillende ziekten, virussen en klachten. Ook voor het varicella-zoster virus en de waterpokken is er een NHG-standaard opgesteld.

Door de NHG-standaard te raadplegen, kun je gemakkelijk lezen welke informatie huisartsen ontvangen met betrekking tot dit virus. En omdat het niet gebruikelijk is om bij standaard waterpokken naar de dokter te gaan, kan dit een oplossing zijn om toch professionele en gerichte informatie te ontvangen over waterpokken. En omdat de NHG-standaard voor waterpokken gemakkelijk online geraadpleegd kan worden, is het erg eenvoudig om de informatie te raadplegen en kun je dit doen waar en wanneer je wil.