Waterpokken inenting

Waterpokken inenting
Voor sommige besmettelijke kinderziekten is er een vaccinatie beschikbaar, die wordt aangeboden door het RIVM. Bij vele van deze besmettelijke kinderziekten waar het RIVM een vaccinatie aanbiedt, geldt dat deze vaccinatie niet verplicht is. Dit wil zeggen dat ieder kind van een bepaalde leeftijd deze vaccinatie kan krijgen. Het RIVM regelt de vaccinatie van deze kinderen, door ouders van de kinderen een brief te sturen met de informatie over de vaccinatie en door dokters en verpleegkundigen te regelen die de vaccinaties uitvoeren.
Waterpokken inenting
Ook voor waterpokken is een vaccinatie beschikbaar, maar deze is niet verplicht. Je kan er dus zelf voor kiezen of je jouw kind een vaccinatie wil geven tegen waterpokken. Heb je besloten dat je dit graag wil, dan dien je zelf te regelen dat jouw kind deze vaccinatie krijgt. Het is niet zo dat het RIVM de vaccinatie voor je regelt, zoals bij andere vaccinaties wel het geval is. Als je jouw kind een vaccinatie wil geven tegen waterpokken, draag je hier zelf de verantwoordelijkheid voor en dien je dit dus zelf te regelen.

Waterpokken en vakantie
Je kan altijd te maken krijgen met waterpokken. Net zoals bij andere virusinfecties en ziektes, kun je helaas niet plannen wanneer je wel of niet te maken krijgt met waterpokken. Voornamelijk kinderen van één tot zes jaar zijn vatbaar voor het virus en omdat waterpokken erg besmettelijk zijn, kan er gemakkelijk een uitbraak van waterpokken ontstaan. Het kan dan ook voorkomen dat jij of je kind te maken krijgt met waterpokken, terwijl er een (vlieg)vakantie op de planning staat. Dit is erg vervelend, maar gelukkig zijn er wel oplossingen te vinden om toch op vakantie te gaan. Zo dien je een doktersverklaring mee te nemen naar het vliegveld, waar in te lezen is dat het virus niet meer besmettelijk is en het veilig is voor de drager van het virus en de andere passagiers in het vliegtuig om te vliegen. Deze medische verklaring moet afgegeven worden door een onafhankelijke dokter: je mag dus niet bij je eigen dokter langs gaan voor een medische verklaring. Daarnaast kan het verschillen per vliegmaatschappij of er nog meer eisen aan de medische verklaring verbonden zijn. Je kan de voorwaarden voor het vliegen met waterpokken dus het best nalezen op de website van de betreffende vliegmaatschappij waar je mee gaat vliegen. Per land kan dit verschillen en dient u mogelijk een of meerdere inentingen te krijgen.

Ga je met een ander vervoersmiddel op vakantie, dan zijn er vaak geen officiële regels waar je rekening mee dient te houden. Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat waterpokken erg besmettelijk zijn. In sommige gevallen is het dan ook beter om een vakantie uit te stellen, om de drager van het virus en mensen in de directe omgeving van deze persoon te beschermen.