Rode vlekken op huid

Rode vlekken op huid
Er zijn enkele kinderziekten die rode vlekken op de huid veroorzaken. Zo kunnen kinderen met waterpokken, mazelen, de vijfde ziekte, de zesde ziekte, roodvonk, rode hond en meningokokkenziekte te maken krijgen met rode vlekken op de huid. Op deze pagina lees je meer over de meest voorkomende kinderziekten met rode vlekken op de huid, namelijk waterpokken en mazelen.

Waterpokken met rode vlekken
Waterpokken worden veroorzaakt door het besmettelijke varicella-zoster virus, dat verspreid wordt via de mond door middel van niezen, hoesten en praten. Waterpokken komen meestal voor bij kinderen van 1 tot 8 jaar. Kinderen met waterpokken, hebben eerst alleen last van koorts, keelpijn, hoesten, niezen, vermoeidheid en een snotneus. Een dag later verschijnen pas de kenmerkende rode vlekjes en bultjes op de huid, die zo kenmerkend zijn voor waterpokken. De rode vlekken op de huid kunnen zelfs verschijnen in de mond, op de oogleden en op de hoofdhuid. Deze rode vlekken en blaasjes op de huid jeuken ontzettend: dit vinden de meeste kinderen dan ook het ergst aan de waterpokken. Het wordt echter niet aangeraden om aan de blaasjes te krabben, omdat de vloeistof die in de blaasjes zit dan gaat lekken en infecties kan veroorzaken. Om de jeuk tegen te gaan, kun je dan ook beter gebruik maken van enkele producten en middelen die de symptomen van waterpokken bestrijden. Medicijnen tegen waterpokken zijn er niet.

Mazelen
De kinderziekte mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Kinderen die dit virus hebben opgelopen, hebben tien tot twaalf dagen later last van symptomen als keelpijn, koorts, verkoudheid, een droge hoest, ontstoken ogen, gevoeligheid voor licht en vermoeidheid. Daarnaast kunnen kinderen met mazelen tevens last hebben van vergrote lymfeklieren in de nek en pijn aan de gewrichten in de handen, polsen en knieën. Tot slot hebben kinderen met mazelen last van rode vlekken, vaak met een wit puntje in het midden. Ook voor mazelen is er geen behandeling, net als bij waterpokken. Wel zijn er geneesmiddelen om de symptomen van de kinderziekte te verlichten.