Waterpokken herpes

Waterpokken en herpes
Het varicella zoster virus is een virus dat zowel waterpokken als herpes veroorzaakt. Zo komt het virus bij jonge kinderen van één tot acht jaar voor in de vorm van de kinderziekte waterpokken, waarbij het virus op latere leeftijd terug kan keren in de vorm van herpes. Op deze pagina lees je alles over de samenhang tussen waterpokken en herpes en het virus dat deze ziekten veroorzaakt.

Waterpokken
Waterpokken is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Dit virus is erg besmettelijk en wordt verspreid via de mond. Negentig procent van de volwassenen heeft als kind te maken gehad met dit virus, waarbij er vervelende rode vlekjes en blaasjes op de huid verschijnen die erg jeuken en ook kunnen ontsteken. Het virus verdwijnt na één tot twee weken, als het lichaam zelf antistoffen heeft aangemaakt om het virus te bestrijden. Echter, het virus is nooit helemaal weg uit het lichaam. Als de symptomen zijn verdwenen en kinderen officieel van de waterpokken af zijn, nestelt het virus zich diep in het lichaam als slapend virus. Zo kan het virus weer opspelen op latere leeftijd, bijvoorbeeld door een verminderde weerstand en een verzwakt afweersysteem.

Herpes of waterpokken

Als het varicella zoster virus op latere leeftijd terugkomt, is dit in de meeste gevallen niet meer in de vorm van waterpokken. Volwassenen die waterpokken hebben gehad als kind, zijn namelijk immuun geworden voor waterpokken omdat men op dit moment voldoende antistoffen heeft opgebouwd om het lichaam in de toekomst te beschermen tegen waterpokken. Alleen volwassenen die als kind geen waterpokken hebben gehad, kunnen op latere leeftijd nog te maken krijgen met dit virus. Omdat men het virus dan nog niet in zich draagt, moeten deze volwassenen wel eerst besmet worden met het virus.

Volwassenen die wel waterpokken hebben gehad en het virus nog bij zich dragen, kunnen bij een verminderde weerstand en een verzwakt afweersysteem weer te maken krijgen met dit virus in de vorm van herpes. Zo kun je te maken krijgen met één van de herpesvirussen, waaronder gordelroos, een koortslip, herpesstormatitis, herpersfijt van de vinger en herpes genitalis. De meeste mensen krijgen echter te maken met gordelroos, een huiduitslag die op bepaalde plekken van het lichaam voorkomt. Deze infectie lijkt op waterpokken, want ook hier is er sprake van jeukende blaasjes op de huid met een heldere of troebele vloeistof. Ook hier geldt dat het virus uiteindelijk vanzelf over moet gaan, omdat het lichaam zelf antistoffen aan moet maken tegen de huiduitslag. Hierdoor ben je in de toekomst weer beschermd tegen het slapende virus.