Waterpokken en de GGD

Waterpokken en de GGD
De GGD is verantwoordelijk voor het beschermen en bevorderen van de gezondheid van iedereen in Nederland. Hierbij krijgen risicogroepen extra aandacht, maar iedereen kan bij de GGD terecht om de gezondheid te beschermen en te bevorderen. Het bevorderen en beschermen van de gezondheid doet de GGD door risico’s voor de algemene gezondheid te voorkomen, door gezondheidsonderzoeken te doen, vaccinaties te verzorgen en voorlichting te geven. Zo kun je bijvoorbeeld bij de GGD terecht als je vaccinaties nodig hebt om op vakantie te gaan, als je een anonieme soa-test wil doen of als je voorlichting wil krijgen of geven over een specifiek onderwerp met betrekking tot gezondheid.

GGD – Vereniging voor Publieke Gezondheid en Veiligheid
Maar wat doet de GGD dan precies op het gebied van waterpokken? Omdat waterpokken een besmettelijk en vervelend virus is en dus de gezondheid van mensen in gevaar kan brengen, houdt ook hier de GGD zich mee bezig als dit nodig is. Is er bijvoorbeeld een kind op school die het virus van de waterpokken heeft opgelopen of loopt er iemand op de werkvloer rond met waterpokken, dan kunnen leidinggevenden of leerkrachten in overleg met de GGD anderen in de directe omgeving van deze persoon informeren. Hierbij kan het gaan om ouders van andere kinderen, of collega’s die op dezelfde werkplek werken als de persoon met de waterpokken.
GGD
Door ouders van andere kinderen te informeren, kunnen de ouders van andere kinderen meer alert zijn op de verschijnselen van de waterpokken bij hun eigen kind. Kinderen zijn namelijk al besmet met het virus voordat de vlekjes en blaasjes zichtbaar zijn op het lichaam. Door in de gaten te houden of jouw kind zich anders gedraagt of last heeft van de symptomen van waterpokken, zie je vanzelf of ook jouw kind besmet is. Dit geldt natuurlijk ook voor collega’s die in contact zijn gekomen met iemand met waterpokken op de werkvloer.

Wat doet de GGD nog meer bij waterpokken?

Naast het geven van voorlichting en het informeren van andere ouders, beschikt de GGD ook over informatiemateriaal over waterpokken, die iedereen kan raadplegen om meer te weten te komen over dit virus. Ook kan de GGD bij een ongewoon hoog aantal gevallen van waterpokken onderzoek doen naar de oorzaak, of hier voorlichting over geven. Daarnaast kan de GGD zwangere vrouwen die contact hebben gehad met iemand die waterpokken heeft adviseren om contact op te nemen met de arbodienst. Zwangere vrouwen lopen namelijk meer risico bij waterpokken dan andere mensen.