Waterpokken blaasjes

Waterpokken blaasjes
Als een kind waterpokken heeft, herken je dit meestal direct aan de blaasjes. Op deze pagina lees je hoe de blaasjes van waterpokken ontstaan, hoe de blaasjes eruit zien en hoe de blaasjes uiteindelijk weer verdwijnen. Door onderstaande tekst door te lezen, kun je niet alleen gemakkelijk constateren of jouw kind waterpokken heeft, maar kom je bovendien te weten hoe de blaasjes van waterpokken ontstaan en langzaam weer verdwijnen. Zo doe je meer kennis op over deze kinderziekte, die je kan gebruiken als jouw kind waterpokken heeft.

Ontstaan waterpokken blaasjes

Als een kind waterpokken heeft, uit zich dit niet direct in het ontstaan van de kenmerkende blaasjes die bij waterpokken horen. De blaasjes ontstaan namelijk meestal pas na 24 uur, of in sommige gevallen zelfs twee dagen. Een kind met waterpokken heeft namelijk eerst last van verkoudheid, griep en koorts. Vaak is de huid tijdens deze verkoudheid, griep en koorts al wel wat rood. Later ontwikkelen er rode vlekjes op de huid, die vaak starten op de romp en later ook op de armen, de benen en het hoofd zullen verschijnen. Deze vlekjes ontwikkelen zich weer tot blaasjes, die ook op de hoofdhuid en tussen de haren van het kind kunnen zitten.

De blaasjes die zo kenmerkend zijn voor waterpokken, zijn rood met een doorzichtige vloeistof. Het vervelende van de blaasjes van de waterpokken, is dat deze blaasjes erg jeuken. Als het kind de blaasjes openkrabt door de jeuk, loopt deze vloeistof uit de kleine blaasjes en kunnen er infecties ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je kind zo min mogelijk krabt. Je kan het krabben verminderen door middeltjes als mentolgel te gebruiken, je kind af en toe te wassen met lauw of koud water, de nagels van je kind goed kort te knippen en schoon te houden en je kind handschoentjes aan te doen.

Verdwijnen waterpokken blaasjes
Na ongeveer een week veranderen de blaasjes op de huid langzaam in kleine korstjes. Dit komt omdat de vloeistof in de blaasjes langzaam indroogt, waardoor de blaasjes langzaam veranderen in korstjes. Deze korstjes zijn vaak weer snel verdwenen, want na tien dagen is het kind vaak alweer helemaal van de korstjes op de huid verlost. Als alle korstjes weg zijn, ben je echt van de waterpokken verlost. Wel kunnen er enkel littekens blijven zitten, voornamelijk als het kind veel heeft bekrabt. Deze littekens gaan vanzelf langzaam weg.