Waterpokken zemelen

Waterpokken zemelen
Waterpokken is een kinderziekte die in de meeste gevallen geen behandeling of medicatie vereist. Dit komt omdat de waterpokken vanzelf over moeten gaan, waarbij het lichaam van de drager van het virus antistoffen aan moet maken om immuun te worden tegen de ziekte. Omdat het lichaam van de drager van het virus het virus zelf op moet ruimen, zijn er dan ook geen speciale medicijnen tegen de waterpokken. Wel zijn er enkele middelen beschikbaar voor mensen of kinderen die waterpokken hebben in combinatie met een zwak afweersysteem. Omdat deze mensen zelf niet tegen het virus kunnen vechten door een verzwakt immuunsysteem, zijn er alleen voor deze mensen middelen beschikbaar om het lichaam te helpen om tegen het virus te vechten. De meeste mensen komen echter niet in aanraking voor deze middelen: zij staan er alleen voor bij het gevecht tegen de waterpokken.

Huidverzorging waterpokken

Hoewel er geen behandelingen, medicijnen en middelen beschikbaar zijn voor de meeste mensen met waterpokken, is het wel erg belangrijk dat mensen met waterpokken veel aandacht besteden aan huidverzorging. Zo moeten volwassenen en kinderen met waterpokken altijd schone en korte nagels hebben, zodat het risico op infecties en ontstekingen bij het openkrabben van waterpokken wordt verkleind.

Daarnaast kun je zemelen gebruiken om de huid van de persoon met waterpokken goed te verzorgen. Zemelen kom je bijvoorbeeld tegen in producten als havermout: een huidmiddeltje die veel mensen standaard in de kast hebben staan. Wat velen niet weten, is dat je havermout niet alleen kan eten, maar dat havermout ook erg goed is voor de huid. Om de huid te verzorgen met havermout, kun je een havermoutbad nemen. Dit doe je door een bad vol te laten lopen met lauwwarm water, zonder zeep. Vervolgens doe je de zemelen (havermout) in een dichtgebonden washandje of sok en hang je dit washandje of deze sok met zemelen in het bad als een theezakje. De zemelen trekken langzaam in het water, waarbij het water een beetje crèmekleurig kleurt en troebel wordt. Door een bad te nemen in dit havermoutbad, drogen de waterpokken sneller in, wordt de huid verzacht, vermindert de jeuk en is de kans op infecties en ontstekingen kleiner. Ook kun je de huid zachtjes wassen met het washandje met zemelen, waardoor de zemelen nog beter in de huid trekken en de symptomen van de waterpokken nog sneller verdwijnen. Wel dien je voorzichtig te zijn bij het wassen van het lichaam, want de blaasjes op de huid mogen niet open gaan en open wondjes worden.