Waterpokken baby

Waterpokken bij baby
Waterpokken is een echte kinderziekte. Zo komt deze ziekte het meest voor bij kinderen van één tot acht jaar, maar kan de ziekte ook voorkomen bij kinderen van jonger dan één jaar of kinderen die ouder zijn dan acht jaar. Het virus van de waterpokken wordt verspreid via de mond, door te praten, niezen of hoesten. Je kan dus altijd te maken krijgen met de waterpokken, maar als je al eens waterpokken hebt gehad is de kans klein dat je nogmaals besmet wordt met dit virus. Dit komt omdat je op dit moment voldoende antistoffen hebt opgebouwd om je te verweren tegen de waterpokken. Op deze pagina lees je meer over de verschillende leeftijden waarop je waterpokken kan krijgen.

Waterpokken peuter

De meeste kinderen krijgen waterpokken tussen hun eerste en achtste levensjaar. Het komt dan ook regelmatig voor dat peuters en dreumesen waterpokken krijgen. Dit verschijnsel wordt nogmaals versterkt door het feit dat peuterspeelzalen en dagverblijven ware haarden kunnen zijn voor waterpokken. Omdat waterpokken al besmettelijk zijn voor de blaasjes zichtbaar zijn, kunnen er veel kinderen besmet worden voordat er opgemerkt wordt dat er een uitbraak van waterpokken is. Gelukkig gaan de waterpokken vanzelf over en zijn de symptomen van de waterpokken absoluut niet gevaarlijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je dreumes of peuter waterpokken krijgt, want dit is absoluut normaal. Wel is het belangrijk dat je jouw dreumes of peuter thuis houdt totdat de blaasjes veranderd zijn in korstjes. De blaasjes zijn namelijk besmettelijk, maar de korstjes niet meer.

Waterpokken kind

Ook als je kind ouder is dan acht jaar, is het mogelijk dat je kind nog waterpokken krijgt. Pas vanaf je vijftiende levensjaar maak je namelijk natuurlijke antistoffen aan tegen het virus dat de waterpokken veroorzaakt, dus tot die tijd is het heel normaal om besmet te worden met waterpokken. Echter, de meeste kinderen krijgen waterpokken tussen hun eerste en achtste levensjaar. Het is dan ook waarschijnlijker dat je kind op jongere leeftijd te maken krijgt met waterpokken. Maar op welke leeftijd je kind de waterpokken ook krijgt: zo lang je kind gezond is en een goede weerstand heeft, is er niets aan de hand en gaat het virus vanzelf over.

Waterpokken volwassen

Als je als kind geen waterpokken hebt gehad of slechts een milde variant van het virus hebt gehad, heb je niet voldoende antistoffen aangemaakt om je te beschermen tegen dit virus. Dit betekent dat je ook als volwassene nog vatbaar bent voor het virus en dat het dus kan gebeuren dat je ook op latere leeftijd nog waterpokken krijgt.