Waterpokken littekens

Waterpokken littekens
De blaasjes en vlekjes die op de huid verschijnen door het virus van de waterpokken, jeuken ontzettend. Het is dan ook logisch dat iemand met waterpokken zo veel mogelijk aan deze blaasjes en vlekjes wil krabben om de jeuk wat te verlichten. Dit is echter niet verstandig, omdat er dan littekens kunnen ontstaan op de huid. Omdat je liever natuurlijk geen littekens aan de waterpokken overhoudt, is het verstandig om zo min mogelijk aan waterpokken te krabben. Op deze pagina lees je meer over het krabben aan waterpokken en de littekens die hierdoor kunnen ontstaan.

Aan waterpokken krabben
Als je aan waterpokken krabt, ontstaan er open wondjes. Deze open wondjes kunnen infecties en ontstekingen veroorzaken. Daarnaast kunnen de open wondjes later veranderen in littekens, voornamelijk als je na het openkrabben van het wondje nog langer door blijft krabben. Omdat je dit wil voorkomen, is het belangrijk zo min mogelijk te krabben aan de jeukende blaasjes en vlekjes die door het virus van de waterpokken op de huid verschijnen. Om ervoor te zorgen dat je minder krabt, kun je mentholgel of mentholpoeder op de waterpokken doen. Hierdoor wordt de jeuk minder en heb je minder de behoefte om te krabben. Daarnaast kun je handschoentjes dragen om ervoor te zorgen dat je simpelweg niet kan krabben. Ook het kort en schoon houden van de nagels is altijd aan te raden.

Littekens door waterpokken

Heb je toch te veel aan de waterpokken gekrabt, dan is de kans groot dat je littekens krijgt door de open wondjes die door het krabben zijn ontstaan. Deze littekens zullen nog enige tijd zichtbaar zijn, maar uiteindelijk toch langzaam verdwijnen. Je kan de littekens sneller laten verdwijnen door littekenzalf te gebruiken. Verder is het heel normaal om na het vervagen van de pokken kleine kuiltjes in de huid te hebben door het krabben. Ook al heb je niet veel gekrabt, dan kan dit alsnog voorkomen. In sommige gevallen blijven er ook witte vlekjes achter op de huid. Dit is vaak het geval bij kinderen die met de waterpokken in de zon hebben gezeten. Hierdoor is de huid namelijk wel bruin gekleurd, maar de littekens en kleine vlekjes van de waterpokken niet. De witte plekjes die kinderen hierdoor op de huid hebben, blijven het gehele jaar zitten. De vlekjes gaan namelijk pas weg als de huid opnieuw wordt gebruind door de zon en de witte plekjes ook meegepakt worden.