Waterpokken en zwanger

Waterpokken en zwanger?
Waterpokken komen niet alleen voor bij kinderen. Ook als je zwanger bent en een verminderde weerstand hebt, kun je te maken krijgen met waterpokken. Als je waterpokken als kind in hevige vorm hebt gehad, is de kans klein dat je tijdens je zwangerschap nogmaals te maken krijgt met deze virusinfectie. Echter, als je als kind slechts een milde vorm van waterpokken hebt gehad, is de kans aanwezig dat je tijdens je zwangerschap nogmaals te maken krijgt met waterpokken. Op deze pagina lees je meer over waterpokken tijdens je zwangerschap.

Waterpokken tijdens zwangerschap

Je kan gedurende de gehele zwangerschap te maken krijgen met waterpokken. De risico’s van
waterpokken als zwangere vrouw, hangen af van hoeveel weken je zwanger bent. Ben je nog geen zestien weken zwanger en krijg je waterpokken, dan kan dit erg gevaarlijk zijn voor de baby. Bij de besmetting kunnen er namelijk afwijkingen ontstaan bij de baby. Laat daarom altijd bij de twintigste week testen of er niets aan de hand is met de baby; zeker als je waterpokken hebt gehad voor de zestiende week van je zwangerschap. Ben je al langer dan zestien weken zwanger als je waterpokken krijgt, dan is de baby al een compleet mens en hoeft het kind alleen nog maar te groeien. Als je op dit moment waterpokken krijgt, is het mogelijk dat het kind dit ook krijgt. Echter, in de meeste gevallen houdt het kind hier niets aan over. Tot slot kun je tevens waterpokken krijgen als je op het punt staat om te bevallen. Dit is gevaarlijk, omdat jij en je baby op dit moment erg ziek kunnen worden. Krijg je waterpokken tijdens of net na de bevalling, dan moet de baby altijd direct een behandeling ondergaan. Hierbij is het belangrijk dat je een arts raadpleegt om je baby zo snel mogelijk van waterpokken af te helpen.

Waterpokken gevaarlijk bij zwangerschap?
Zoals al eerder vermeld, zijn waterpokken niet altijd even gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Zo hangen de risico’s van waterpokken samen met het aantal weken dat je zwanger bent als je waterpokken krijgt. Ben je korter dan zestien weken zwanger, dan zijn waterpokken gevaarlijker dan wanneer je langer dan zestien weken zwanger bent. Dit komt omdat het kind dan vatbaarder is voor infecties en je zelf bovendien ook erg ziek kan worden. Zo kun je hoge koorts krijgen, wat erg gevaarlijk is omdat dit weeën op kan wekken. Daarom dien je altijd in de gaten te houden of je enkele symptomen van waterpokken hebt. Is dit het geval, dan dien je afhankelijk van het aantal weken dat je zwanger bent actie te ondernemen.