Krentenbaard

Krentenbaard en waterpokken
Krentenbaard is een huidinfectie die door een bacterie wordt veroorzaakt. Als je krentenbaard hebt, heb je eerst last van rode vlekken en bultjes op de huid. Bij de meeste mensen zie je dit rond de neus en mond, maar het kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. De vlekken en bultjes die door krentenbaard op de huid verschijnen, veranderen na een tijdje in blaasjes. De blaasjes op de huid kunnen jeuken en pijnlijk zijn. Deze blaasjes bevatten een geel gekleurd vocht, dat uit de blaasjes komt als de blaasjes open gaan. Is dit het geval, dan komen er geel gekleurde korstjes op de blaasjes die open gegaan zijn. Omdat krentenbaard erg besmettelijk is, kunnen de plekken met de blaasjes zich snel uitbreiden.

Besmetting krentenbaard

Zoals al eerder vermeld, is krentenbaard erg besmettelijk. Zo wordt deze bacteriële huidaandoening verspreid door middel van nauw contact en rechtstreekse aanraking. Dit hoeft geen aanraking te zijn met de besmette huid, maar het kan ook gebeuren door een handdoek, laken, kledingstuk, stuk speelgoed of andere voorwerpen van de besmette persoon aan te raken. Als hier de bacterie van krentenbaard ook op zit, kan krentenbaard namelijk ook gemakkelijk verspreiden. Als drager van krentenbaard ben je besmettelijk zo lang de blaasjes op de huid vocht af blijven scheiden. Zijn de blaasjes op de huid ingedroogd of genezen, dan ben je niet meer besmettelijk. Als dit het geval is, kun je dus weer gewoon naar school of naar je werk zonder anderen te besmetten.

Oorzaken krentenbaard
Krentenbaard wordt veroorzaakt door de Streptococcus pyogenes bacterie of door de Staphylococcus aureus bacterie. Hierbij vinden de meeste besmettingen plaats door laatstgenoemde bacterie: maar liefst tachtig procent van de mensen met krentenbaard heeft krentenbaard opgelopen door dit virus. Tien procent heeft het gekregen van de Streptococcus pyogenes bacterie en nog eens tien procent heeft krentenbaard opgelopen door een combinatie van beide bacteriën.

De bacteriën die krentenbaard veroorzaken, dringen de huid binnen als deze geïrriteerd of beschadigd is. Dit kan bijvoorbeeld komen door wondjes, insectenbeten, waterpokken, snijwonden en brandwonden.