Waterpokken incubatietijd

Waterpokken incubatietijd
Waterpokken is een zeer besmettelijke kinderziekte, die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus. De meeste kinderen die dit virus oplopen, zijn tussen de 1 en 8 jaar. Verspreiding van het virus gebeurt door middel van de mond, waarbij het virus gemakkelijk kan verspreiden door te hoesten, niezen of zelfs door te praten. Op deze pagina lees je meer over de besmettelijkheid van het varicella-zoster virus en waterpokken en de incubatietijd van waterpokken. De incubatietijd van een ziekte of virus is de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen van de ziekte of het virus zichtbaar worden.

Besmettelijkheid waterpokken

Hoewel velen denken dat alleen de vlekjes en blaasjes die op de huid ontstaan door waterpokken besmettelijk zijn, is dit niet waar. Het virus is namelijk al besmettelijk voor deze vlekjes en blaasjes op de huid verschijnen, waarbij het virus wordt verspreid via de mond. Op dit moment weet de drager van het virus vaak nog niet dat hij of zij besmet is met het virus, terwijl hij of zij al wel andere mensen kan besmetten met waterpokken. Als de vlekjes en blaasjes eenmaal verschenen zijn, is het eigenlijk al te laat en zijn er vaak al andere mensen besmet. Als je eenmaal al een keer besmet bent met waterpokken, heb je voldoende antistoffen opgebouwd om immuun te zijn voor de ziekte. Wel blijft het virus in slapende vorm aanwezig in je lichaam, waar het later in de vorm van herpes of gordelroos opnieuw op kan komen.

Incubatietijd waterpokken

Zoals al eerder vermeld, is de incubatietijd van een ziekte of virus de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen van de ziekte of het virus zichtbaar worden. De incubatietijd van waterpokken varieert van dertien tot achttien dagen. Hierbij ligt de minimale incubatietijd op tien dagen en de maximale incubatietijd op 21 dagen. De meeste mensen hebben echter een incubatietijd van dertien tot achttien dagen, waarbij de ziekte zelf vervolgens tien tot twaalf dagen duurt na de verschijning van de eerste kenmerkende rode vlekjes op de huid.