Waterpokken uitknijpen

Waterpokken uitknijpen?
Bijna iedereen heeft het wel eens gehad: de waterpokken. Dit is een besmettelijke virusinfectie, die voornamelijk bekend staat om de kenmerkende rode blaasjes die de virusinfectie op de huid veroorzaakt. Deze blaasjes kunnen erg jeuken en omdat de blaasjes lang op de huid blijven zitten, kan deze virusinfectie erg vervelend zijn. Wat het nog lastiger maakt, is dat er geen medicijnen of behandelingen zijn tegen waterpokken. De ziekte moet vanzelf overgaan en dit kan wel zeven tot tien dagen duren. In onderstaande tekst lees je wat je wel en niet kan doen om de waterpokken sneller te laten verdwijnen.

Waterpokken uitdrogen

Je bent officieel van waterpokken verlost als de blaasjes op de huid vervangen zijn door korstjes. De waterpokken zijn nu uitgedroogd, niet meer besmettelijk en jeuken niet meer. Je kan de waterpokken sneller uitdrogen door een havermoutbad te nemen. Dit verlicht niet alleen de jeuk, maar werkt ook verzachtend voor de huid. Hierdoor drogen de waterpokken sneller uit en ben je dus sneller van de waterpokken verlost. Verder is het aan te raden om zo min mogelijk aan de blaasjes te krabben, omdat dit infecties kan veroorzaken. Je kan het krabben verminderen door mentholgel op de waterpokken te smeren: dit vermindert namelijk de jeuk. Daarnaast is het aan te raden om de nagels zo kort en schoon mogelijk te houden, zodat krabben minder schade aanbrengt aan de huid. Ook het dragen van handschoenen kan een oplossing bieden tegen het krabben. Door zo min mogelijk te krabben, voorkom je infecties en verdwijnen de blaasjes sneller.

Waterpokken uitknijpen
Iets wat je niet moet doen bij waterpokken, is het uitknijpen van de waterpokken. In de waterpokken zit een doorzichtige vloeistof, die soms aan de oppervlakte komt. Het is logisch dat je een drang voelt om de waterpokken uit te knijpen zoals je misschien ook doet bij mee-eters en puistjes, maar het uitknijpen van de blaasjes die waterpokken veroorzaken, is niet verstandig. De vloeistof in de waterpokken is namelijk erg besmettelijk en kan virusinfecties veroorzaken. Daarom is het niet aan te raden de waterpokken uit te knijpen, om verdere verspreiding van de virusinfectie te voorkomen en ontstekingen te weren. Als de vloeistof vanzelf naar de oppervlakte komt, kun je de huid zachtjes schoonmaken met lauw water. Verder moeten de waterpokken vanzelf over gaan, zonder dat hier het uitknijpen van blaasjes aan te pas komt. Wel kun je dus havermout gebruiken om de waterpokken sneller uit te drogen.