Waterpokken leeftijd

Waterpokken en leeftijd
Negentig procent van de volwassenen heeft als kind waterpokken gehad. Waterpokken komen meestal voor bij kinderen van één tot acht jaar, maar de afgelopen jaren krijgen steeds meer kinderen op jongere leeftijd waterpokken. Zo krijgen tegenwoordig de meeste kinderen van één tot vijf jaar waterpokken, maar is het ook mogelijk om als kind van jonger dan één jaar de waterpokken te krijgen. Daarnaast is het tevens mogelijk om als volwassene nog waterpokken te krijgen.

Onder 1 jaar
Ook als kinderen jonger dan één jaar zijn, kunnen zij waterpokken krijgen. Tegenwoordig is het zelfs heel normaal dat kinderen van één jaar of jonger waterpokken krijgen, terwijl dit vroeger gebruikelijk was op latere leeftijd. Als kinderen van één jaar of jonger waterpokken krijgen, is dit vaak in lichtere vorm dan wanneer kinderen ouder zijn. Dit komt omdat deze jonge kinderen vaak nog antistoffen tegen het virus in hun lichaam hebben, die zij nog van de moeder hebben gekregen van tijdens de zwangerschap. Door deze antistoffen krijgen deze kinderen vaak geen jeukende blaasjes en vlekjes, maar eerder kleine, rode vlekjes die minder agressief zijn en minder jeuken. Wel lopen kinderen van jonger dan één jaar het risico om op latere leeftijd nogmaals het virus te krijgen, omdat de kinderen door de lichtere vorm van de waterpokken niet voldoende antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus om zich hier tegen te verweren. Meer hierover lees je in de tekst onder het kopje ’waterpokken bij volwassenen’.
Waterpokken leeftijd

Waterpokken bij volwassenen

Omdat negentig procent van de volwassenen waterpokken heeft gehad als kind, zijn er dus ook mensen die bespaard zijn gebleven van dit virus. Dit klinkt positief, maar kan betekenen dat deze volwassenen op latere leeftijd nog te maken krijgen met dit virus. Dit komt omdat de volwassenen geen antistoffen hebben aangemaakt voor het virus en dus nog steeds vatbaar zijn voor het virus dat waterpokken veroorzaakt. Ook volwassenen die als kind een milde variant hebben gehad van waterpokken, kunnen op latere leeftijd nogmaals besmet worden door het tekort aan antistoffen. Het vervelende van waterpokken bij volwassenen, is dat dit virus vaak veel heftiger is dan bij kinderen. Zo kunnen volwassenen echt enkele dagen of zelfs weken uit de running liggen door waterpokken en de symptomen van de waterpokken. Enkele van deze symptomen zijn de kenmerkende jeukende blaasjes en vlekjes, koorts, griep en verkoudheid. Eigenlijk kun je dus beter als kind te maken krijgen met de waterpokken, dan als volwassene.