Waterpokken met koorts

Waterpokken met koorts
Hoewel velen denken dat mensen met waterpokken alleen last hebben van rode, jeukende vlekjes en blaasjes op de huid, is dit niet waar. Als je waterpokken hebt, heb je namelijk ook vaak last van symptomen als griep, verkoudheid en koorts. Op deze pagina lees je meer over waterpokken en koorts en hoe je hiermee om moet gaan.

Voor de rode vlekjes en blaasjes op de huid van de persoon met waterpokken verschijnen, heeft de drager van dit virus vaak eerst last van lichte koorts. En omdat er op dit moment nog niets te zien is aan de huid, denken veel mensen op dit moment nog niet aan waterpokken. De meeste mensen denken namelijk op dit moment nog dat ze griep hebben, of wat verkouden worden. Echter, na een dag koorts verschijnen er langzaam de eerste rode vlekjes op de huid. Op deze rode vlekjes verschijnt vervolgens een blaasje, die gevuld is met vocht. Dit zijn de kenmerkende blaasjes en vlekjes van de waterpokken, die zo ontzettend jeuken. Als de jeukende blaasjes en vlekjes op de huid zijn verschenen, kan de koorts erger worden. Je kan op dit moment de koorts verminderen met medicijnen die speciaal zijn ontwikkeld om koorts bij kinderen te verminderen. Ook kun je jouw kind paracetamol geven om de koorts te verminderen. Houd hierbij wel altijd rekening met de maximaal aanbevolen hoeveelheid voor kinderen, zodat je jouw kind niet te veel paracetamol geeft.

Wanneer naar de dokter met koorts waterpokken?
Het is heel normaal dat kinderen met waterpokken te maken krijgen met koorts. Als dit ook bij jouw kind het geval is, kun je jouw kind middeltjes geven om de koorts te verminderen. Ook is het belangrijk dat je kind voldoende rust, zodat het lichaam het gevecht met het virus van de waterpokken aan kan gaan. Het is doorgaans niet nodig om naar de dokter te gaan bij koorts door de waterpokken. Dit is alleen aan te raden als je kind jonger dan drie maanden is als het te maken krijgt met de waterpokken, als je kind langer dan drie dagen koorts heeft of als je kind een hogere koorts heeft dan veertig graden. Bij een hogere koorts dan veertig graden hoef je overigens niet direct naar de dokter, maar is het wel verstandig om de verloop van de koorts in de gaten te houden om bij aanhoudende koorts van veertig graden naar de dokter te gaan.