De Varicella-zoster virus
Het varicella-zoster virus is een virus waar bijna iedereen op een bepaald moment in het leven mee te maken krijgt. De meeste mensen krijgen echter te maken met dit zeer besmettelijke virus als zij een leeftijd hebben van 1 tot 8 jaar. Op dit moment krijgen veel mensen namelijk te maken met waterpokken, een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het varicella-zoster virus. Op latere leeftijd krijgen de meeste mensen die besmet worden met het virus, te maken met het virus in de vorm van bijvoorbeeld gordelroos. Op deze pagina lees je meer over het varicella-zoster virus en de twee belangrijkste ziekten die dit virus kan veroorzaken.
Waterpokken
Negentig procent van de volwassenen heeft waterpokken gehad als kind. Waterpokken worden veroorzaakt dor het varicella-zoster virus, een virus dat via de mond wordt verspreid door middel van hoesten, niezen en praten en erg besmettelijk is. Waterpokken komen direct voort uit dit virus, waarbij de drager van het virus last heeft van koorts, griep, verkoudheid en voornamelijk van rode vlekjes en blaasjes op de huid, die ontzettend kunnen jeuken. De blaasjes op de huid bevatten een heldere of troebele vloeistof, die erg besmettelijk is en gemakkelijk kan infecteren als de blaasjes worden opengekrabt. Daarom is het belangrijk dat mensen met waterpokken zo min mogelijk aan de jeukende blaasjes krabben. Helaas zijn er geen behandelingen of medicijnen tegen waterpokken. Wel zijn er enkele middelen die de symptomen van waterpokken kunnen verminderen.
Gordelroos
Als je genezen bent van de waterpokken, blijft het varicella-zoster virus in het lichaam verborgen als slapend virus. Als je vervolgens op latere leeftijd een verminderde weerstand of een zwakker afweersysteem hebt, kan het varicella-zoster virus terugkeren. Maar omdat de meeste mensen die waterpokken hebben gehad immuun zijn voor deze ziekte, komt het virus terug in een andere vorm. De meest voorkomende vorm is gordelroos. Gordelroos is een besmettelijke huidaandoening, waarbij er jeukende blaasjes op de huid verschijnen. Deze blaasjes bevatten een troebele vloeistof, die na het openkrabben van de blaasjes in gele korsten veranderen.