Waterpokken en koorts
Als je kind waterpokken heeft, uit zich dit niet alleen in rode vlekjes en blaasjes op de huid. Zo kan je kind ook last hebben van griep, verkoudheid, koorts en hangerigheid. Op deze pagina lees je meer over waterpokken en koorts, zodat je weet waar je op moet letten als jouw kind te maken heeft met waterpokken en de koorts die bij deze virusinfectie komt kijken.
Wat te doen bij koorts?
Het is heel normaal dat je kind met waterpokken ook te maken krijgt met koorts. De meeste kinderziekten gaan namelijk met koorts gepaard: zo ook waterpokken. In de meeste gevallen zakt de koorts vanzelf en hoef je hier niets tegen te doen. Wel kun je je kind paracetamol geven om de koorts vanzelf wat te laten zakken, zodat het kind minder last heeft van de koortsverschijnselen in combinatie met de symptomen van waterpokken. Om in de gaten te houden hoe hoog de koorts van je kind is, is het verstandig om regelmatig de temperatuur van je kind op te nemen. Dit doe je door een thermometer onder de tong, onder de oksel of in de darmopening van je kind te plaatsen en de koorts op te nemen. Het opnemen van de temperatuur onder de oksel duurt 10 minuten, het opnemen van de temperatuur onder de tong duurt vijf minuten en het opnemen van de temperatuur in de darmopening duurt drie minuten. De normale lichaamstemperatuur van een kind ligt tussen de 36 en de 37,5 graden, dus als een kind een hogere temperatuur heeft, is er sprake van koorts.
Ziek van waterpokken?
Waterpokken is een virusinfectie, waar kinderen zeker ziek van kunnen worden. Hierbij geldt dat hoe lager de weerstand van het kind is, des te meer het kind last heeft van de symptomen van waterpokken, zoals koorts en griep. Dit is vervelend, maar niet gevaarlijk. Je kan de koorts verminderen door je kind paracetamol te geven, maar verder hoef je geen stappen te ondernemen om de koorts te verminderen. Wel is het aan te raden om regelmatig te controleren of je kind nog koorts heeft, door de enkele keren per dag de temperatuur van je kind op te nemen. Heeft je kind na drie dagen nog steeds koorts, dan is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. In de meeste gevallen gaat de koorts echter binnen 24 uur alweer over.