Waterpokken in de zon
Bijna ieder kind krijgt te maken met waterpokken. Zo heeft 75 procent van de kinderen van één tot zes jaar te maken gehad met waterpokken en de vervelende symptomen die hierbij komen kijken. Het vervelende van de waterpokken, zijn de jeukende blaasjes die bij dit virus op de huid verschijnen. Deze blaasjes kunnen zo jeuken, dat kinderen bijna wanhopig worden van de jeuk en niet kunnen slapen door het continue jeukende gevoel. Het is dan ook logisch dat je de waterpokken en de bijbehorende jeuk zo snel mogelijk wil laten verdwijnen. Het verdwijnen van de blaasjes en de jeuk die hierbij gepaard gaat, gebeurt als de waterpokken uitdrogen en er korstjes ontstaan. Om dit proces te versnellen, proberen vele ouders van kinderen met waterpokken allerlei trucjes uit. Sommige van deze trucjes werken, maar sommige trucjes die ouders proberen om de blaasjes uit te laten drogen zijn erg gevaarlijk. Eén van de trucjes die je beter niet kan hanteren om de blaasjes sneller uit te laten drogen, is het uitdrogen van de blaasjes door middel van zonlicht.
Geen zon bij waterpokken
Het klinkt logisch: je wil de blaasjes sneller uitdrogen om de jeuk te laten verdwijnen, dus je zet je kind met waterpokken in de zon en de blaasjes drogen vanzelf uit. Dit klinkt als een goed doordachte en verstandige actie, maar het tegendeel is echter waar.
Een kind met waterpokken moet namelijk altijd uit de zon worden gehouden. Dit omdat de warmte van de zon het kind laat zweten, waardoor het kind nog meer jeuk krijgt. En nog meer jeuk zorgt niet alleen voor nog meer wanhoop en slapeloze nachten, maar ook voor meer krabben en dus meer potentiële infecties en littekens. Verder zijn de plekjes die op de huid verschijnen door de waterpokken gevoeliger voor verbranding door de zon omdat de huid door deze blaasjes gevoeliger is dan normaal. Ook daarom is het niet aan te raden om de zon te gebruiken als natuurlijk uitdrogingsmiddel. Als de huid namelijk ook nog verbrand door de zon naast de blaasjes op de huid, zal je kind zich alleen maar zieker en vervelender voelen. Daar komt nog bij dat er sneller littekens ontstaan op de huid als deze huid te veel aan zonlicht wordt blootgesteld. Hierdoor kan je kind ook na het verdwijnen van de blaasjes nog zichtbare vlekjes op de huid hebben, in de vorm van littekens. Omdat je ook dit wil voorkomen, is het beter je kind zo veel mogelijk uit de zon te houden.