Waterpokken ontstoken?
De blaasjes en vlekjes die op de huid ontstaan als je kind de waterpokken heeft, kunnen ontzettend jeuken. En hoewel het dan erg aantrekkelijk is voor je kind om aan de blaasjes en vlekjes te krabben, kun je dit het beste voorkomen. Door aan de blaasjes en vlekjes te krabben, kunnen er namelijk infecties ontstaan. Deze infecties kunnen uitgroeien tot pijnlijke ontstekingen en natuurlijk wil je dit voorkomen.
Waterpokken ontstekingen voorkomen
Om ontstekingen te voorkomen bij waterpokken, is het belangrijk dat je kind zo min mogelijk aan de blaasjes op de huid krabt. Je kan het krabben aan de blaasjes verminderen, door de jeuk weg te nemen. Dit kun je doen door mentholgel op de huid te smeren, waardoor de jeuk enigszins vermindert. Daarnaast kun je jouw kind een havermoutbad laten nemen, waarbij de havermout de jeuk vermindert en de huid verzacht. Om ervoor te zorgen dat je kind minder krabt, kun je tevens kleine handschoentjes aandoen bij je kind. Hierdoor wordt krabben lastiger en is de kans op infecties en ontstekingen kleiner. Tot slot is het altijd aan te raden om de nagels van je kind kort te knippen en te allen tijde schoon te houden, zodat er minder infecties ontstaan als je kind toch krabt.
Ontstekingen na verdwijnen waterpokken
Ook als de waterpokken eenmaal verdwenen zijn, is het helaas nog mogelijk om ontstekingen te krijgen. Dit komt omdat er na het doormaken van de waterpokken nog enkele ingedroogde waterpokken over kunnen blijven. Deze overgebleven waterpokken kunnen overal op het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in de heupen, op de romp en op de armen.
Op zich is het niet erg als er enkele pokken over blijven, want deze zullen vanzelf verdwijnen. Echter, als je kind aan de overgebleven pokken gaat krabben en hier open wondjes van maakt, dan kunnen de pokken gaan ontsteken. Daarom is het belangrijk om in de gaten te houden of er geen tweede infectie ontstaat bij de waterpokken. Deze tweede infectie wordt ook wel de secundaire infectie genoemd, die wordt veroorzaakt door bacteriƫn op de huid die door het open wondje naar binnen kunnen komen. Deze ontsteking moet vanzelf weg gaan, maar als de ontstekingen verergeren of als je kind ook nog koorts krijgt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bij de huisarts kun je vervolgens een antibioticum krijgen om de ontstekingen te verminderen en langzaam te laten verdwijnen. Ook kun je mentholgel of mentholpoeder gebruiken om de jeuk van de overgebleven pokken te verminderen, waardoor de ontstekingen niet verergeren en vanzelf langzaam verdwijnen.