Waterpokken uitbraak
Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, het varicella zostervirus genaamd. Dit virus veroorzaakt vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid bij de drager van het virus, die ontzettend jeuken. Het virus komt voornamelijk voor bij kinderen van één tot zes jaar, maar ook voor volwassenen is het mogelijk om besmet te maken met het virus. Dit kan bijvoorbeeld als de volwassene nog geen waterpokken heeft gehad in zijn of haar jeugd of als de volwassene in zijn of haar jeugd slechts een milde vorm van de virusinfectie heeft gehad en nog niet voldoende antistoffen heeft opgebouwd. Ook zwangere vrouwen kunnen te maken krijgen met de waterpokken, mede door een verminderd immuunsysteem. Heb je de waterpokken gehad in een heftige vorm, zoals de meeste kinderen, dan ben je meestal immuun voor het virus omdat je op dit moment voldoende antistoffen hebt opgebouwd om je tegen het virus te verweren.
Waterpokken besmetting
Het varicella zostervirus dat de waterpokken veroorzaakt, bevindt zich in de keel en de neus van een besmet kind. Zo kan het virus zich verspreiden door middel van hoesten, niezen en zelfs praten. Hoewel velen denken dat alleen de blaasjes op de huid bij waterpokken besmettelijk zijn, is dit niet waar. De ziekte is namelijk al besmettelijk voordat de blaasjes verschijnen op de huid, waardoor het lastig is om de ziekte tegen te gaan. Zo is de ziekte al besmettelijk op één dag voor de vlekjes en blaasjes ontstaan. Je weet dus vaak nog niet dat je waterpokken hebt, terwijl je wel al anderen kan besmetten door te praten, hoesten of niezen. Heb je eenmaal waterpokken, dan zijn de blaasjes die nieuwe bron van besmetting. Het is ook niet voor niets dat kinderen met waterpokken op het hart wordt gedrukt om enkele dagen thuis te blijven van school. Het vocht dat in de blaasjes zit, is namelijk erg besmettelijk en kan voor een ware waterpokken uitbraak zorgen. De incubatietijd van waterpokken (de tijd tussen de besmetting en de uitbraak van de ziekte) is twee tot drie weken. Als je al besmet bent met het virus van de waterpokken, kan het dus even duren voor je daadwerkelijk de symptomen van de waterpokken kunt herkennen.
Hoe herken ik waterpokken
Je herkent waterpokken aan de kenmerkende symptomen van het virus. Dit zijn lichte koorts, hangerigheid, hoofdpijn, rode vlekjes op de romp, in de nek, in de mond en op het hoofd, blaasjes op de romp, in de nek, in de mond en op het hoofd, korstjes op de romp, in de nek en op het hoofd en jeukende vlekjes, blaasjes en korstjes die gelijktijdig aanwezig zijn op de huid van de drager van het virus.